MERCAT DE LA BARCELONETA  


 

EL MERCAT

Des del seu origen, el mercat de la Barceloneta ha tingut un caràcter eminentment mariner i pescador a causa del barri on es troba. Inicialment era un mercat a l’aire lliure situat a la plaça de Sant Miquel.
El nou mercat reformat de la Barceloneta està cridat a convertir-se en un potent referent comercial, arquitectònic i gastronòmic. El projecte, de l'arquitecte Josep Miàs, mà dreta del desaparegut Enric Miralles, ha preservat l'estructura original de l'edifici, que data de 1884 i és obra d'Antoni Rovira i Trias.
El mercat disposa de dos restaurants d'alt nivell i es basen en la cuina marinera i d'alta qualitat.
Un altre dels factors diferenciadors d'aquest mercat és que és el primer de Barcelona que de manera estructural integra plaques solars fotovoltaiques, que produeixen 30 quilovats per hora, una energia que cobreix el 40% del consum energètic total del mercat. En el capítol de responsabilitat social, el mercat té en funcionament el Pla de Separació de Residus i Reciclatge, pel qual va rebre un premi de la Generalitat de Catalunya.
Arquitectònicament, el mercat també crida l'atenció perquè s'ha restaurat l'estructura metàl·lica del vell ferro forjat original de l'època i s'han incorporat elements moderns i funcionals. Amb 2.670 metres quadrats, el mercat compte amb nous serveis i infraestructures: un aparcament, transport a domicili, nou clavegueram, enllumenat i un autoservei Caprabo que permetrà realitzar la compra en un sol acte. A més, s'ha construït un altell que actuarà de saló d'actes per a tot tipus d'esdeveniments.
El nou mercat compte amb ascensors, climatització i dues plantes soterrades que acullen el moll de descàrrega. Hi ha tot tipus d'establiments: vuit de peix -tenint en compte el caràcter marítim del barri-, vuit càrnics, quatre de fruita i verdura, un de peix salat, un de congelats, un de llegums, un forn de pa, dos bars i cinc establiments no alimentaris.
Cal destacar la llarga tradició del mercat en el barri i la història de la Barceloneta, un barri que va sorgir amb l'arribada dels veïns del barri de la Ribera que després de 1714 van ser expulsats de les seves cases i es van integrar en aquest nou barri.

El barri
La Barceloneta és un barri mariner de Barcelona, construït el 1753 i projectat per l'enginyer Pròsper de Verboom per tal d'encabir-hi els habitants del barri de la Ribera que havien perdut les seves cases enderrocades per ordre de Felip V per tal de construir la Ciutadella.
El barri té forma triangular i limita amb les platges i el mar, amb el Moll d'Espanya del Port Vell i amb el Barri de la Ribera, l'Estació de França i el nou Port Olímpic.
L'estructura urbanística del barri és un bon exemple del tipus d'urbanisme del període de la Il·lustració, amb carrers de traçat rectilini i illes de cases regulars. La tipologia de vivenda en origen era el de vivendes unifamiliars de planta i pis amb accés a dos carrers per tal de que tinguessin una ventilació òptima.
Malauradament amb els anys i l'especulació aquesta estructura ha desaparegut i hi trobem edificis amb alçades molt superiors a les que s'establiren en origen, a més de la partició de les vivendes originals en meitats i quarts de pis.
Durant el segle XIX tingué un important desenvolupament industrial amb grans fàbriques avui desaparegudes (la Maquinista Terrestre y Marítima...).

MERCAT DE LA BARCELONETA
Plaça Poeta Boscà  1-2                
08003  Barcelona
Tel.: 932 216 471
HORARIS
Dilluns a dijous  de  7 a 14 h
Divendres  de 7 a 20 h.
Dissabtes de 7 a 15 h.
SERVEIS
Aparcament
Caixer automàtic
Accessible  minusvàlids