Els aliments
. SALAONS, FUMATS I CONSERVES
Fumats
Ahumados

El fumat és una tècnica culinària que consisteix a sotmetre aliments a fum provinent de focs realitzats de fustes de poc nivell de resina. Aquest procés, a més de donar sabors fumats, serveix com a conservador allargant la vida dels aliments.

Hi ha dos tipus de fumats, en fred i en calent. En fred, el procés dura aproximadament de 24 a 48 hores (depenent de l'aliment) i no ha de superar els 30º C i en calent la temperatura ha de ser superior als 60º Ci no superar el 75° C. Es recomana primer fer el fumat en fred i després en calent.
Aquesta forma de preservació d'aliments, prové d'èpoques remotes on es va descobrir, possiblement per casualitat, que els aliments que penjaven dalt dels fogons que s'utilitzaven per a calefacció i cuinar duraven més que els aliments que no estaven en contacte amb el fum. Aquest procés de preservació es podria comparar amb el salat per preservar l'aliment; bàsicament, li treu la humitat als aliments i se li transfereix sabor.

ALIMENTS FUMATS
Embotits: alguns productes del porc com la cansalada, el pernil, els xoriços, les costelles. En el cas de la vaca: la cecina i el pastrami.
Formatges, com el formatge de Gamonedo, el fumat d'Áliva (quesucos de Liébana), una varietat del Ragusano italià, el damski polonès o l'rächerkäse alemany.
Peixos: Salmó fumat, Kippen
Cerveses: Rauchbier
Tes: Lapsang souchong
Whiskies: Whisky escocès (algunes marques)
Condiments: sal fumada, pebre vermell, etc