Els aliments
. SALAONS, FUMATS I CONSERVES
Conserves
Conservas

Conserva alimentària és el resultat del procés de manipulació dels aliments de tal manera que sigui possible preservar-los en les millors condicions possibles durant un llarg període de temps. L'objectiu final de la conserva és mantenir els aliments preservats de l'acció de microorganismes capaços de modificar les condicions sanitàries i de sabor dels aliments. El període de temps que es mantenen els aliments en conserva és molt superior al que tindrien si la conserva no existís.
Abans de les conserves eren coneguts altres mètodes per mantenir les propietats dels aliments com conservar-los en llocs secs i foscos, embolicar-los en substàncies protectores com sucre per a mantindre fruites i vegetals, vinagre per a llegums i fruits, greix, oli, argila, mel, gels, etc, i eren coneguts els processos per fer fumats i salaó.
Al segle XIX Napoleó Bonaparte estava a la campanya de Rússia quan una fam delmà les tropes de Napoleó a causa de la dificultat de fer arribar queviures a zones tan llunyanes, això va fer que Napoleó oferís una recompensa de 12.000 francs a aquell qui trobés "un mètode per mantenir els aliments molt de temps i en bon estat ". Nicolas Appert un investigador francès al que se li va atorgar el títol de "Benefactor de la Humanitat" va trobar el 1803 un mètode per conservar aliments per calor en recipients hermèticament tancats, aconseguint amb això la recompensa dels 12.000 francs.
Més tard es va descobrir que el vapor és més eficaç que l'aigua bullint per a l'esterilització.
El 1810, substituint a l'envàs de vidre, José Casado va patentar l'envàs de llauna que va dotar a les conserves de major resistència i les va prevenir de l'efecte de la llum que deteriora el contingut vitamínic.
En l'actualitat s'ha aconseguit l'esterilització en absència d'oxigen. Un dels grans avenços és l'ús de bosses de materials plàstics flexibles d'alta barrera, que permeten esterilitzar els aliments en autoclaus i obtenir bons resultats a gust, preservació de textura i elements nutritius, menors temps de cocció, facilitat de transportar i obrir, beneficis ambientals, vida d'lleixa comparable a les llaunes, per a ús en forn de microones, etc.
Espanya és avui un dels primers productors mundials de conserves, i els seus productes gaudeixen de reconeixement internacional.